< Natrag na savjete

 

Provala

 

LAŽNA SIGURNOST

Događaju li se provale nekom drugom?

  • 2010. g. je prijavljeno 15.519 provalničkih krađa ili 13,7% više nego 2009. g.
  • preko 50% provalničkih krađa u kuću ili stan događa se u Zagrebu i
    okolici
  • tek 18% ili svaka 5. provalnička krađa uspješno se razriješi

 

Povećanje razine tehnologije, novi proizvodi i rješenja snažno su utjecala i na tržište „sigurnosti stanovanja“. Pojavili su se i brojni elektronski sustavi, a mehanički (prije svega cilindrični ulošci i brave) dovedeni su do savršenstva. Neki od tih sustava predstavljaju prepreku i za najiskusnije provalnike.

 

S druge strane službeni podaci MUP-a pokazuju da je u 2010. g. prijavljeno 15.519 provalničkih krađa u kućama i stanovima, što predstavlja porast za 13,7% u odnosu na 2009.g.
Geografski gledano najveći se broj provala događa tamo gdje je i koncentracija stanovnika najveća, pri čemu ih je najviše upravo u kuće i stanove.


Najugroženija područja su:

  • Područje zagrebačke policijske uprave (PU)
  • Područje splitsko-dalmatinske PU
  • Područje istarske PU

 

Zašto je tako?

Činjenica je da su provalnički alati također napredovali, a klasično je kućanstvo i dalje opremljeno najjednostavnijim „ne sigurnosnim“ cilindrom/bravom koja ni za provalnika bez iskustva ne predstavlja gotovo nikakvu prepreku.

 

Provalnici obično biraju one stanove ili kuće koje su slabo zaštićene, a odbijaju ih vrata sa sigurnosnom opremom jer značajno produljuju vrijeme potrebno za provalu. Stoga izbor kvalitetnog sigurnosnog cilindra provalnike često odbije i prije nego se upuste u samu provalu.

 

Jeste li znali da je najteže razriješiti upravo provale u kuće i stanove? Tek 18% ili svaka 5. provalnička krađa u stan ili kuću uspješno se razriješi.